Nakupování na Floridě

Cenová hladina různých výrobků, zejména oblečení, bot či elektroniky, je v USA často nižší než v České republice. Zejména v období silné koruny tak lze v USA nakoupit toto zboží výrazně levněji než u nás. Proto možná není od věci při balení zavazadel nechávat cestou do USA volné místo, neboť zejména v outletových prodejnách lze občas narazit na cenově velmi výhodné zboží.

V outletových centrech nabízejí známé značky své zboží často s velmi výraznou slevou; často se jedná o zboží ze starších kolekcí. Na Floridě lze narazit na řadu těchto center, zpravidla ve velkých městech. Největším floridským outletovým centrem je Sawgrass Mills, které se nachází ve městě Sunrise zhruba hodinu jízdy od centra Miami.

Nejen ze slev je však člověk na Floridě živ; na své si zde tak přijde i náročnější klientela, u níž nízká cena není hlavním impulsem k nákupu. Jedním z největších luxusních center je Millenia Store v Orlandu, kde se dají pořídit výrobky nejznámějších a nejdražších značek jako Louis Vitton či Burberry.

Obchody jsou na Floridě otevřeny zpravidla od 10 hodin dopoledne do 18 hodin večer od pondělí do soboty; v neděli pak otevírají kolem poledne. Otevírací doba nákupních center je zpravidla delší, a to zhruba dvanáctihodinová od pondělí do soboty (9-21, 10-22) a šestihodinová v neděli (12-18), jakkoli to nelze brát jako stoprocentní pravidlo. Ceny na výrobcích jsou zpravidla uváděny bez daně (Sales tax); ta je připočítána až na pokladně – výše státní daně činí 6% a řada okresů má i svou vlastní daň ve výši 0,5 – 1,5%.

Nakupování v Orlandu

Orlando je zhruba dvoumilionová aglomerace a nákupní možnosti jsou tu nepochybně široké; od velkých nákupních center, outletových prodejen až po speciální obchody v místních obřích zábavních parcích.

Největším nákupním centrem v Orlandu je Florida Mall, jenž je velmi populární jak mezi místními obyvateli tak i mezi turisty. Velmi dobrá poloha tohoto centra v blízkosti mezinárodního letiště a velkých zábavních parků z něj dělá přirozený cíl nákupuchtivých zákazníků. Přes 250 prodejen včetně velkých obchodních domů jako Sears, JCPenney nebo Macy’s a řada restaurací a prodejen rychlého občerstvení dokáže návštěvníky, tedy ty, kteří to zvládnou, zabavit na celý den.

Luxusnějším nákupním centrem je Millenia Store, které navštíví spíše náročnější klientela. V centru se nacházejí velké obchodní domy Neiman Marcus a Bloomingdale’s a na 150 dalších menších obchodů; k nákupu zde svou obchody luxusních značek jako Burberry, Louis Vitton, Gucci či Dior.

Své zastoupení mezi nákupními centry v Orlandu mají i outletové prodejny, tedy obchodní centra, v nichž známé značky prodávají za nízké ceny například starší kolekce oblečení či obuvi. Dvě z těchto center vystupují pod značkou Premium Outlets; jedno se nachází na Vineland Road a své zboží zde nabízí přes 150 obchodníků za ceny někdy až o 50 procent nižší než v běžných obchodech. Druhé centrum Premium Outlets lze najít na International Drive a nabídka je zhruba stejně široká jako u zmiňovaného sesterského centra.

Nakupování v Miami

Oblast Miami nabízí nepřeberné možnosti pro nákupy; od luxusních butiků v jižní části Miami Beach, přes velká nákupní centra současné módy až po obří outletové prodejny, kde lze nakoupit značkové výrobky za často velmi nízké ceny.

Jedním z největších nákupních center je Aventura Mall, který se nachází ve čtvrti Aventura v Biscayne Boulevard. Nabízí více než 300 obchodů včetně pěti velkých obchodních center Macy’s, JCPenney, Nordstrom, Sears a Bloomingdale’s a samozřejmě řadu restaurací a možností občerstvení. Parkování je zdarma na přilehlých parkovištích, která se však i přes svou rozlehlost o víkendech zpravidla celá zaplní a nalezení volného místa v sobotním odpoledni může zabrat dost času.

Dolphin Mall je dalším z velkých nákupních center v Miami. Na rozdíl od Aventury je svým zaměřením spíše outletovým centrem, takže cenová úroveň je nižší než u luxusnější Aventury. Dvě stě obchodů a restaurací dokážou nákupuchtivé zákazníky zabavit na celý den. Dolphin Mall se nachází v těsné blízkosti mezinárodního letiště Miami, takže může být vhodnou zastávkou pro turisty před odpoledním či večerním letem zpátky do Evropy.

Další obří outletové nákupní centrum Sawgrass Mills se nachází ve městě Sunrise, necelou jednu hodinu jízdy severně od centra Miami. Tato cesta se bezpochyby vyplatí podniknout, protože větší výběr obchodů na Floridě na jednom místě neexistuje; Sawgrass Mills je největším nákupním centrem v tomto státě. Na 350 obchodů, včetně velkých center jako JCPenney, Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue či VF Outlet, znamená ráj pro zákazníky; jsou zde zastoupeny v podstatě všechny známé značky. V těsné blízkosti centra se nachází i BankAtlantic Arena, ve které hrají své domácí zápasy hokejové NHL Florida Panthers, takže návštěvníci Floridy zde mohou spojit nakupování i se špičkovým sportovním zážitkem.







Miami

Standa Beran

Do USA pravidelně cestuje přes 25 let a po Americe najezdil téměř 100 000 km. Křížem krážem projel západ USA, miluje národní parky, majáky na pobřeží, hory, kalifornské pláže i tiché pouště. Prochodil New York a bílý písek z floridských pláží má v botech ještě teď. Radí turistům, jak naplánovat cestu do USA a od roku 2010 vede Facebokovou stránku o Cestování po USA, kde ho sleduje přes 11 000 fanoušků
Back to top button
Close

Detekovaný Adblocker

Milí čtenáři, rád bych vám připomněl, že veškerý obsah na webu je pro vás zcela zdarma. Chápu, že reklamy mohou někdy být rušivé, ale právě ony mi umožňují udržovat web živý a neustále aktualizovaný novým obsahem. Když používáte Adblocker, omezuje to možnost generovat příjmy, které jsou nezbytné pro pokračování v mé práci. Pokud byste byli tak laskaví a deaktivovali Adblocker při prohlížení stránek, velmi byste mi pomohli. Díky vaší podpoře můžu nadále nabízet kvalitní obsah bez poplatků. Samozřejmě se snažím zobrazovat reklamy citlivě a tak, aby co nejméně narušovaly váš zážitek ze čtení. Děkuji vám za pochopení a podporu. Vaše přízeň a zájem o mé stránky jsou pro mě nejcennější. S úctou a díky, Standa